RESIPI HARI INI
DALCA
Bahan-bahan ( Satu famili )
· 200gm kacang dhal - direbus
· 200gm daging lembu - dihiris
· 2 biji terung bulat - dipotong kecil2
· 2 biji lobak merah (karot) - dipotong kecil2
· 2 biji kentang
· 10 batang kacang panjang - dipotong
· 50gm serbuk kari daging + sedikit air ( ayagh )
· 4 cawan santan
· Sedikit daun kari ( kari pule )
· Minyak masak dan garam
· Bahan tumisan:
· 3 biji buah pelaga
· 2 kuntum bunga lawang
· 3 kuntum bunga cengkih
· 5 ulas bawang merah – dikisar ( kisagh )
· 2 cm halia - dikisar
· 3 ulas bawang putih - dikisar
· 2 biji bawang besar - dikisar
Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dalam periuk (peghiuk). Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
2. Masukkan bahan2 kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
3. Seterusnya masukkan daging dan perlahankan ( api. Masak hingga daging lembut.
4. Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.
-------------------------------------------------------------------------
LAKSA PENANG
LAKSA PENANG
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung
400 gm laksa - celur
1 inci belacan bakar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih
100 gm udang kering
100 gm cili kering
2 kuntum bunga kantan – hiris nipis
1 ikat daun kesum
½ cm kunyit hidup
1 biji nenas yang dah masak
secukupnya asam keping
3 biji telur – rebus dan belah 2
3 biji cili merah –hiris nipis
sedikit nenas- hiris nipis
Garam
Gula
Cara-cara:
1. Rebuskan ikan. Ambil isinya dan kisar.
2. Kisar bawang putih, belacan, bawang merah, cili kering dan udang, kunyit hidup.
3. Masukkan ikan dan semua bahan yang dikisar kedalam periuk.
4. Tambah 2 mangkuk air. Tambah garam, gula, bunga kantan, asam keping dan daun kesum
5. Masukkan 1/2 biji nenas yang dipotong (ikut suka saiz)
Masak selama lebih kurang
20 minit.. Kemudian masukkan sedikit daun pudina.
6. Letak sedikit laksa dalam mangkuk, cili, telur, hirisan nenas dan limau kasturi, daun pudina. Tuang kuah laksa secukupnya. Sedia
untuk dimakan.